“`html
BATMAN’DA KAYYIM UYGULAMASI VE İŞTEN ÇIKARMALAR
BATMAN – 2016 yılında belediyelere ilk kayyım atandığında, işçi sayısında büyük bir düşüş yaşanmıştı. Binlerce işçi işten çıkartıldı ve arkasında somut bir gerekçe sunulmadan hayatları alt üst oldu. İşten çıkarılanların durumu oldukça zor hale geldi; devletin tüm kapıları kendilerine kapandı. Mahkemelere başvuran birçok kişi, burada da hüsranla karşılaştı. Tanıklığımla bildiğim kadarıyla, birçok insan, geçimini sağlamak amacıyla daha önce hiç tanımadığı sektörlerde şans aramak zorunda kaldı. Ne yazık ki, çoğu bu çabalarından sonuç alamadı.
Bu olumsuz süreç 8 yıldır sürüyor. Seçimlerin ardından kayyım yönetiminde olan belediyelere seçilmiş yöneticiler geldi. Ancak kısa bir süre sonra Mardin Büyükşehir Belediyesi, Batman, Hakkari, Esenyurt, Bahçesaray ve Akdeniz belediyelerine tekrar kayyım atandı. Beşiktaş Belediyesi’nin kayyım atanmak için sırada olduğu görülüyor. İktidarın kayyım uygulamalarından siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan faydalar gördüğü anlaşılıyor; bu yöntem, seçilmişlerin yerine kayyım atamak için sıkça kullanılmaya başlandı. Seçmenlerin durumu, adli süreç gibi görünürken, kayyım uygulamasına karşı güçlü bir muhalefet de bulunmuyor.
Kayyım olarak atanan kişilerin ilk eylemi ne oluyor? Kadrolaşma ile başlayan süreçte, çalışanların siyasi geçmişlerine göz atarak, uygun bulmadıkları bireyleri işten çıkarmaya yöneliyorlar. İçişleri Bakanlığı tarafından 4 Kasım 2024’te Mardin Valisi Tuncay Akkoyun’un kayyım olarak atanmasının ardından, şimdiye kadar 154 çalışan işten atıldı. Bu kişilerin arasında mahkeme kararıyla geri dönenler de yer alıyor.
Batman Belediyesi’nde de kayyım uygulamaları, 40 kişinin işsiz kalmasına yol açtı. Çalışanlar ve aileleri, işten çıkarılma korkusuyla her an belirsizlik içinde yaşıyor. Telefonlarına gelecek bir mesajla hayatları tamamen değişebilir.
Batman Belediyesi’nden işten çıkarılanlardan biri olan Berivan Acar Cihangir, 10 yıldır belediyede çalışıyordu. 2015 yılında Kadın Politikalar Müdürlüğü’nde başlayan Cihangir, 2016 yılında kayyım atandığında işten çıkarılmadı; fakat farklı birimlere atanarak sürgün edildi. Uzun bir süre Park Temizleme ve Sulama işinde çalıştırıldı. Seçimlerden sonra tekrar Kadın Politikalar Müdürlüğü’ne döndü, ancak kayyımın tekrar atanmasıyla Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’ne gönderildi. Cihangir, “Beni, kanalizasyon temizleme işinde çalışan erkeklerin dinlenme alanının temizlenmesiyle görevlendirdiler,” diye ifade ediyor.
Yeni kayyım, Cihangir’i işten çıkarmayı uygun buldu. “Çalıştığım hizmet binasının önünde 4 Kasım tarihinde bulunmam, işten çıkarılma sebebi olarak gösterildi. Soruşturma açıldı, ancak disiplin kurulu toplamadan karar verilerek işim fesh edildi,” diyor. Cihangir, işten çıkarıldığını sosyal güvenlik kurumundan gelen bir mesajla öğrendi. Mesaj, kendisini hukuksuz bir durumla karşı karşıya bıraktı. “31 Aralık’ta mesai bitiminden önce bir mesaj aldım. Mesajda, 22’sinden itibaren disiplin kurulunun kararına dayanarak işten çıkartıldığım yazıyordu. Ancak geri dönük çıkışlarımız verilmiş ve 31’ine kadar sigortasız çalıştırıldık,” şeklinde bir açıklamada bulunuyor.
Cihangir, yeni yıla adaletli bir karar olmadan ve 9 gün boyunca sigortasız işsizlikle girdi. “Bu durumda olmak, benim için oldukça sarsıcı. İşten çıkarılmam, ekonomik ve sosyal olarak ailemi derinden etkiledi,” diyerek duygularını paylaşıyor. “Belediyede 10 yıl çalıştım; toplamda 15 yıllık çalışmam sona erdi. İş bulamazsam, hem maddi hem de psikolojik olarak en kötü duruma düşeceğimi düşünüyorum,” diyor. Cihangir, işten çıkarılan diğer 6 arkadaşının da durumunun oldukça benzer olduğunu ifade ediyor. “31 Aralık’ta benimle birlikte 20 kişi işten çıkarıldı, kısa süre içerisinde 40’a ulaştı. Çocukları olan, kirada yaşayan, ailelerine bakmakla yükümlü olan birçok arkadaşım var,” diye ekliyor.
Cihangir, bir başka tehlikeden de bahsediyor: “Yaklaşık 30 arkadaşımız, altı ay süreleri dolmadan işten çıkarıldı. Tazminat haklarını kaybetmeleri için bu uygulama yapıldı,” diyor. Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde benzer bir durum yaşanıyor; çalışanlar tazminat haklarını kaybetmemek için altı ay dolmadan işten çıkartılıyor. Bu uygulama, kayyım atamak kadar acımasız bir durum olarak değerlendiriliyor.
Batman Belediyesi’nden işten çıkarılan 40 kişi, DİSK Genel-İş Sendikası Batman Şubesi’nde eylem yaparak işlerine geri dönmek için mücadele ediyorlar. Her pazartesi sendika binasının önünde basın toplantısı düzenleyerek yaşadıkları süreci, karşılaştıkları durumu anlatıyorlar. Destek için gelen sivil toplum kuruluşları ve siyasetçiler de ziyaret ediyor. Cihangir, hukuki yollarla geri dönebilmek için çabaladıklarını, hedeflerinin eylemlerini büyütmek olduğunu belirtiyor. Berivan Acar Cihangir ise, “Biz 40 arkadaş olarak direnişimizi sürdüreceğiz. Kayyım yönetimi geri adım atmadan nöbet eylemlerimize devam edeceğiz,” diyor.
“`